Divulgació científica

Altres tractaments CTPA

Peu equinovar

Peu de pinya o peu bot, és una alteració en la formació del peu quan l’embrió tot just té una talla de 6 mil · límetres i la mare encara no sap que està embarassada, doncs ocorre entre la 3 ª i 6 ª setmana de gestació.

Tant les extremitats superiors com les inferiors, es formen a partir de 2 branques que creixen unides però que es podrien dissecar individualment fins a l’espatlla o l’engonal. De la diferència de creixement d’aquestes dues branques, quan la interior no creix i li exterior segueix el seu creixement, fa que es formin un peu equinovar o una mà zamba radial.

Es desconeixen les causes però probablement es deguin a diferents factors que interactuen conjuntament.

Depenent de les hores en què es freni el creixement de la part interna, es fan més rígids o més flexibles, més greus o més lleus, ja que la rigidesa condiciona la gravetat i l’evolució de la malaltia.

S’han de tractar el més ràpidament possible, ja que aquesta urgència millora considerablement el pronòstic i el posterior tractament. Es tracten amb guixos correctors que s’han de renovar setmanalment al principi i s’augmenten els intervals a mesura que el peu creix.

En el cas en què no sigui possible la correcció completa en 5 mesos, s’ha de practicar la intervenció quirúrgica on s’alliberen les estructures que tensen el peu cap a dins i s’allarguen fins que s’equilibrin amb les estructures exteriors. S’ha d’aconseguir un peu equilibrat perquè doni suport bé cap a l’any d’edat, quan inicien la marxa. És possible que durant aquest període de temps s’hagin de mantenir les correccions amb una fèrula d’estabilització, ja que el creixement no ens ajuda per si sol, ja que les estructures internes no creixen com les externes a causa de la diferent composició cel · lular que existeix entre elles.

Depenent de la gravetat, la musculatura posterior de la cama es pot veure afectada i ser més petita que a l’altra banda, però la funció és bona de totes les formes.

En definitiva, si es tracten correctament, podrem tenir uns peus útils, efectius, indolors i que arribin a jubilar-juntament amb la resta del cos.